PLÅTPRISET 2014

MARGE ARKITEKTER FÖR NYA STRÖMKAJEN

År 2014 gick PLÅTPRISET till Marge Arkitekter och de säregna paviljongerna vid Nya Strömkajen eftersom juryn tilltalades av det vackra hantverket i mässingsfasaden, liksom arkitekternas uthållighet och mod att utmana byggprocessen för att förverkliga sin vision.

Priset mottogs av Louise Masreliez tillsammans med kollegorna Pye Aurell Ehrström, Katarina Grundsell och Susanne Ramel.

– Vi är oerhört glada över att få ta emot detta pris. Inte minst eftersom att just vårt projekt på Nya Strömkajen varit ett intensivt arbete med många inblandade under sex års tid – PLÅTPRISET blir en enormt fin bekräftelse på att allas våra gemensamma krafter och ambitioner varit värt det och gett ett uppskattat resultat, sa en rörd Louise Masreliez vid prisutdelningen.

Juryns motivering:
PLÅTPRISET 2014 tilldelas ett märkvärdigt uppdrag, i vilket man har lyckats med att förnya och förgylla ett funktionellt utrymme på ”helig” Stockholmsmark. Gestaltningen består av tre skulpturala och dova volymer som liksom skjutit upp ur marken för att knyta samman intilliggande vattenspel och paradbyggnader. Den varsamt hanterade fasaden signalerar äkthet och sätter mycket stor prägel på upplevelsen av byggnaderna. Varje synlig komponent tillåts bjuda på individuella skiftningar, samtidigt som kravet på rena linjer bidrog till att man vågade utmana byggprocessen och traditionella metoder för att uppnå önskvärt resultat. Med tidlöshet, detaljrikedom, exakthet och ett tydligt uttryck erbjuds beskådare och brukare såväl överblick som genomblick. För både nya och vana ögon tillförs skönhet, tillgänglighet och funktion, ett tillfälle för möten och en stilla paus. Här är stadens nya trappa.

Arkitekt: Marge Arkitekter
Byggherre: Stockholms Hamnar
Entreprenör: Sh Bygg
Metallfasad: Tombak
Plåtslagare: AB Oscar Jansson Plåt och Smide

Foto: Anna Hållams, Johan Fowelin